Art Nouveau – 110 ani în România

Castelul Pelisor, Sinaia
 
Castelul Peleş a găzduit sâmbătă, 21 septembrie, cu începere de la ora 17:00, un eveniment la care m-am simţit deosebit de norocoasă că am fost invitată şi că am participat: vernisajul „Art Nouveau – 110 ani în România”.
2013 marchează, în fapt, o dublă aniversare: 110 ani de la inaugurarea Castelului Pelişor şi 20 de ani de la deschiderea lui ca muzeu. Plecând de la acest fapt şi „profitând” de Zilele Europene ale Patrimoniului, s-a născut această expoziţie, care, după declaraţiile directorilor Muzeului Naţional Peleş şi ale unuia dintre părinţii expoziţiei, reuneşte exponate unicat în acest delicios şi în acelaşi timp intim [l-aş numi eu] stil Art Nouveau, în mare parte preluate din cadrul Castelului Pelişor. Vernisajul a fost însoţit de un catalog bilingv, în care exponatele îşi găsesc explicată detaliat originea, şi pe care participanţii l-au primit gratuit.
Castelul Pelisor, Sinaia
 
Am păşit timid după curioşii ce s-au îmbulzit la deschiderea uşii. Am descoperit un spaţiu clădit cu grijă şi atenţie la detalii şi culori, pe care l-am explorat cu nesaţ. Mi-au rămas în inimă creaţiile Tiffany (lampa „Wisteria”, un serviciu pentru băut şi un set de lavoar), un vas decorativ turcoaz realizat de către un atelier francez, cupa „Pomul vieţii” – semnată Karl Fabergé –,  şi fotoliile înalte, din lemn de tei, purtând designul şi pictura Reginei Maria.
Savurând o gustare şi o prăjitură, la final, am căzut pe gânduri, dându-mi seama câte evenimente deosebite a găzduit, în fapt, Peleşul (dintre cele la care am luat şi eu parte) şi bucurându-mă că acest vernisaj li s-a alăturat, marcat de o calitate deosebit de ridicată şi de mult suflet şi pasiune investite deopotrivă. Şi, încă o dată, parcă pentru a le demonstra scepticilor că, da!, şi noi, românii, putem! 

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.