Ce-i de cealaltă parte a Mării Negre?

Ba-tu-mi. Un nume scos parcă dintr-un cântec pentru copii.
Batumi, Georgia
 
Veţi fi surprinşi să aflaţi că de cealaltă parte a Mării Negre este o altă lume. În primul rând, este mult mai cald. Un climat mediteraneean, care creează cadrul perfect pentru creşterea palmierilor şi chiar şi a bananierilor. O apă mai caldă, în care se poate face baie până în octombrie târziu, când trenurile care pleacă din capitala Georgiei, Tbilisi, sunt încă pline ochi cu doritori de soare şi de vacanţă.
Deşi centrul staţiunii a fost – împreună cu alte puncte turistice importante ale micuţei ţări caucaziene – restaurat şi arată îngrijit, pe alocuri cu aer de kitsch, periferia oraşului, mulţimea de microbuze şi praful omniprezent aduc mai degrabă a nordul Africii, şi nu a Europa sau Asia.
De ce ar fi interesantă o călătorie la Batumi?
În primul rând, pentru a vă putea „lăuda” cu băi la ambele capete ale Mării Negre.
Apoi, pentru experienţa unei alte culturi. Georgienii sunt, după părerea mea, unii dintre cei mai inimoşi oameni pe care i-am întâlnit în peregrinările mele prin lume: îşi vor deschide inima şi casa pentru voi, vă vor conduce la staţia de microbuze (marshrutka) fără a aştepta ceva în schimb şi îşi vor împărţi ultima bucată de pâine (puri) cu voi, dacă veţi fi flămânzi. Fructele şi legumele georgiene sunt delicioase şi multe dintre ele se vând chiar pe plajă: smochine, kaki, kiwi – puteţi alege în voie.
Pentru grădina botanică de lângă Batumi, care reprezenta fala sovieticilor, pe vremea când şi Georgia făcea parte din U.R.S.S.    
Pentru khachapuri adjarian, o cocă în formă alungită de bărcuţă, în al cărei ochi se găseşte un ou cufundat în brânză.
Şi, nu în ultimul rând, pentru că, mergând înspre nord, prin Kutaisi, veţi putea ajunge în izolata regiune Svaneti, care poate că vă va încânta prin obiceiurile şi bucătăria proprie zonei sau poate că vă va fascina prin turnurile de apărare ce se găsesc în localităţile din zonă, unele datând chiar din secolul al X-lea. Tot în Svaneti se găseşte şi satul constant locuit aflat la cea mai mare altitudine din Europa, Ushguli (2086-2200 metri).

Aşadar, drum bun şi călătorii frumoase!

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.