Maramureş printr-un singur loc: Vişeu de Sus

 Am iubit dintotdeauna Maramureşul şi ceva m-a chemat mereu într-acolo.

Curios, primul meu drum în Maramureş (sunt deja la al optulea; ştiu că nu am mai scris de multişor – am călătorit) a fost la Vişeu de Sus. Al doilea – la fel. Mai apoi, m-am găsit întotdeauna gravitând în jurul acestui loc.

 

Am revenit aşadar, că aşa a fost scris, şi am avut timp să mă bucur de ce-acest Maramureş în miniatură parcă are de aşternut în suflet călătorului.

Vă redau în continuare ce mi-a plăcut, ce am făcut, poate v-oi da idei de pus în practică—

 

De plimbat

Vişeu de Sus este al doilea oraş din ţară ca suprafaţă.

Nu numai că aveţi străzi şi străduţe pe care să le colindaţi (şi să nu vă plictisiţi), dar mai sunt şi dealurile frumoase din jur, ce deschid privelişti minunate asupra aşezării. De neuitat ar fi şi rătăcirile cu tâlc, la o horincă şi-o discuţie despre gruiuri, într-o ospitalitate pe care eu o îndrăgesc tare.    

Prin Viseu de Sus, Maramures

 

De minunat prin sălbăticie

Vaserul l-am perceput altfel, cu apă mai multă decât îl ştiam, şi pe o vreme care nicicând nu a fost mai frumoasă în toate călătoriile mele în şi prin Maramureş. Păstrez amintirile drumului cu Mocăniţa în mine şi încurajez fiecare pasager să îl trăiască aşa cum îl simte, pe măsură ce trece pe lângă pădurile-acelea impenetrabile.

Cu Mocanita, Maramures

 

De relaxat în apă

Câteva ore bune petrecute între două bazine, sauna umedă, salina şi duşul cu senzaţii. Cu pauze delicioase de-o gustare. M-am simţit bine la Mirage şi sper să mă reîntorc şi să încerc şi piscina exterioară.   

Pe-o terasa faina in Viseu de Sus, Maramures

 

De mâncat într-un cadru fain

Auzisem multe lucruri bune despre „La Cassa”, însă a fost prima oară când am luat masa acolo. Mi-a plăcut la nebunie ce am găsit în farfurie, iar cadrul prietenos mi-a dat o stare tare bună.  

O salata delicioasa; Viseu de Sus, Maramures

 

De băut un ceai

...sau un fresh. Poate şi de mâncat un croissant. Pe o terasă mică, dar cochetă. Birt Coffee Shop.

De dupa mic dejun in Viseu de Sus, Maramures

 

Ca bonus, chiar şi de nu mergeţi cu maşina, drumul cu trenul /şi-a fost prima oară când l-am experimentat/ este pitoresc, mai cu seamă când peronul din Vişeu de Jos la care cobori este cufundat în lumină la sosire.

Spre Maramures, cu trenul

 

Sunt imagini care te urmăresc toată viaţa.

Şi locuri ce revin în viaţa ta când te aştepţi mai puţin.

Povestea continuă.       

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.