Vara în Deltă şi la mare
Iată că, la final de an, închei a doua triadă.
Vă doresc bucurii multe în noul an, aşa cum le simţiţi! ♥
Iar pentru blog, să reuşesc să scriu în fiecare săptămână câte un nou articol şi, la fiecare 2 săptămâni, câte unul în plus. J
La ce să fim atenţi vara
În Deltă, la ţânţari. Cu o oră după răsărit şi apus, deşi cu comportament modificat în ultima perioadă [îi găsiţi la umbră cam tot timpul vara], fiţi atenţi la ei. Cu loţiuni cât mai naturale [ca să nu îi faceţi pielii voastre rău] şi cu pielea acoperită. Mai multe straturi de haine fac minuni. P.S. Nu le plac lavanda şi untul de shea. La mare sunt [depinde şi de zonă], însă nu atât de mulţi ca în Deltă.
La preţurile exagerate. Mi s-au cerut 1250 lei pentru un drum Chilia Veche – Sulina (şi înapoi). Mie mi-a părut mult tras de păr.
La cazările unde nu se face faţă pe perioada verii, atât în Deltă, cât şi la mare. Pot arăta altfel decât în fotografii, vi se pot cere sume astronomice pentru mâncare şi se prea poate să nu vă simţiţi deloc în vacanţă. Plecaţi dacă nu vă simţiţi bine şi discutaţi cu proprietarii forme de compensare. Veţi găsi înţelegere şi oameni de treabă, că doar suntem în România.
Situaţie
De la început, am dorit să îl ducem pe tata, căci cu el am pornit-o la drum, şi la mare, dar şi în Deltă. Nu s-a putut la Sulina, am plecat după două seri din Chilia Veche [aşa am socotit, că acolo am fi putut cel mai departe ajunge cu maşina, fiind, în acelaşi timp, aproape de Sulina] înspre Jurilovca. Ţinteam Portiţa, unde-i plaja mea preferată din România, alături de Cap Midia.
Dacă în Deltă ne-am deplasat cu caiacul şi canoea, pentru Gura Portiţei am avut nevoie de o barcă, aşa că am rezervat cu o seară înainte sunându-l pe Claudiu [0731891097; în august 2023 a fost 60 lei/persoană dus-întors; plecările sunt din portul vechi].
Ne-au întâmpinat vântul mare, de zici că era furtună de nisip, şi valuri la fel. Nu am putut înota, însă ne-am bucurat de spectacol, Marcel a adunat scoici în sălbăticia de la stânga plajei „oficiale”. Portiţa este superbă, indiferent de vreme.
Păsările
Multe în Deltă – de la lebede, cormorani, bâtlani, egrete la pelicani (am văzut, pe Lacul Babina). Parcă, totuşi, mai puţine decât în alte dăţi.
Cu toate acestea, pe drumul spre Chilia Veche am văzut multe prigorii, ca niciodată parcă, o pupăză, un iepure, o pisică sălbatică şi pescăruşi.
Diferenţele noapte/zi
Perfecte!
În Deltă, seara este atât de cald încât ai putea sta în costum de baie dacă nu ar fi ţânţarii. Dunărea este nemaipomenit de caldă.
La mare este numai bine, dacă bate şi-un vânticel, cât să te debarasezi de căldura de peste zi.
Vizitatorii
Puţintei în Deltă, chiar dacă am fost de Sf. Marie. Pe multe canale (nu doar mici) am fost numai noi.
Multişori la mare, însă destul de suportabil.
Nu am găsit uşor cazări, când ne-am hotărât să plecăm de la cea care nu ne-a plăcut, şi la restaurante a fost niţel de aşteptat.
Ce am făcut nou şi ne-a plăcut? (trecând prin locuri dragi)
Am mâncat în Jurilovca La Năvod şi l-am mai dus o dată pe tata în Lehliu-Gară La Partid.
Am descoperit în Jurilovca (s-a amenajat între timp un port nou, unde vă încurajez să mergeţi şi să căutaţi şi cumpăraţi, dacă se poate, doar produse tradiţionale) mierea Milena. Ea se poate cumpăra direct în localitatea Vişina, pe Strada Şcolii nr. 8. Este minunată şi tare drăguţi producătorii! Am plecat cu smochine de acolo.
Lângă Chilia Veche, pe un drum accidentat, se ajunge la Mănăstirea Stipoc. O oază! De o minunată primire ne-am bucurat din partea părintelui călugăr, care ne-a şi îndrumat spre un traseu minunat, pe apă.
☼ Spre Lacul Babina
De la mănăstire, am mers 10 minute până la o casă (nu sunt multe) cu căţei (i-am şi hrănit, adorabili au fost)! De acolo ne-am lansat şi am pornit-o în lungul apei până când am cotit stânga înspre canalul (lung, dar tare frumos) ce duce direct în Lacul Babina. Lumina roşiatică a apusului am prins-o chiar înainte de a ajunge în lac, unde am şi făcut popas de-o gustare şi am urmărit pelicanul menţionat mai sus. Faină tură! Nouă ne-a luat 2h45’.
☼ Spre Lacul cu Coteţe
A doua zi, am făcut tradiţionalul drum (ca să îl vadă şi tata) spre Lacul cu Coteţe. Am pornit de la intersecţia Canalului Sireaşa Veche (din ce am înţeles) cu Mila 35.
Am înaintat 100 metri, apoi am făcut dreapta pe Canalul Sireaşa Nouă. În dreptul Căsuţei Rowmania, se face un canal la stânga înspre Lacul cu Coteţe.
Pelicani nu am zărit, dar ne-am pierdut prin vegetaţia abundentă, întorcându-ne pe Sireaşa Veche.
Băieţii au pescuit, apoi am fugit să prindem bacul. Ceva obişnuit, nu? J
De reţinut
Podul peste Dunăre dat folosinţei în acest an se pare că-i închis circulaţiei între 21 şi 6, de luni până vineri.
Pe lângă Dunăre, în Chilia Veche, se ajunge uşor. Gunoaiele însă-s multe şi sper că vor fi ţinute sub control. Rămân optimistă!
Până la anul, iubită Deltă şi minunată mare! ♥
No comments: