Cum să călătorim pe cont propriu în 7 paşi

De-a lungul timpului, am fost întrebată de multe ori de unde îmi vin ideile pentru noi destinaţii/călătorii [va urma, într-un articol viitor] şi cum de am curajul să călătoresc pe cont propriu în locuri cu grad de risc superior. „Adică, ai fost pe cont propriu în Maroc? ...şi nu ţi-a fost frică?”
În primul rând, nu cred că toţi oamenii sunt făcuţi pentru a călători pe cont propriu. Sunt multe de discutat în acest sens. Cred că, în principal, ţine de gradul de confort al fiecărui om, de cât de mult este dispus să rişte sau de cât de mult îşi doreşte să experimenteze aventura în stare pură. Aceste persoane preferă de cele mai multe ori să lase toate riscurile în seama agenţiei cu care îşi rezervă pachetul turistic şi jos pălăria în faţa agenţiilor de voiaj (puţine, din păcate, la număr pe plan global, care încearcă şi reuşesc să ofere clienţilor pachete de călătorii memorabile). Apoi, mai există şi acele persoane care îşi procură pe cont propriu biletul de avion, dar apelează la o rezervare hotelieră şi la excursii opţionale (sau viceversa) prin intermediul unor agenţii. Sau care ajung la faţa locului şi sunt un pic confuze cu privire la modul în care vor gusta experienţa ce li se dezvăluie. Se poate spune că ele sunt la jumătatea drumului.
În al doilea rând, consider că obiceiurile noastre pot suferi o schimbare de-a lungul timpului, dacă găsim vreun aspect care ne incită mai mult. Am încercat să călătoresc şi cu agenţii (de două ori), însă acest stil nu mi se potriveşte, pentru că mi se pare că îmi limitează libertatea de a călători ca timp, destinaţii şi obiective. În plus, nu neg că, deşi ador riscul, la început am fost un călător precaut. Ceea ce s-a schimbat, pentru că anul trecut până şi singurul lux din cadrul turului de Islanda, o maşină închiriată, mi s-a părut că a „răpit” din nivelul de aventură al călătoriei. Este ca în sporturile extreme: cu cât mai mult le prinzi gustul, cu atât mai mult forţezi limitele.
În al treilea rând, cred că cei care se aventurează pe cont propriu într-o călătorie, care îşi cercetează bine destinaţia, cu multe luni înainte, din varii perspective (de la cultură, tradiţii, specific şi până la ceea ce visează ei să vadă sau să facă în respectivul loc) se îndreaptă înspre o experienţă a vieţii lor pe care nu o vor uita. Şi chiar dacă nu aţi făcut-o vreodată, încercaţi-o măcar. Contrar aşteptărilor, s-ar putea să vi se potrivească:

  1. Rezervă biletul de avion. Ce să fie mai întâi – biletul de avion sau spaţiul de cazare? Eu zic că biletul de avion, ca să ştii exact când şi unde zbori. Citeşte mai multe despre cum să rezervi biletul de avion la cele mai mici preţuri aici.  

Variantă: Dacă circuli pe o altă cale decât cea aeriană, rezervă celelalte trasee pentru mijloacele respective de transport (vas, ferry, autocar, tren etc.). Dacă este vorba despre un drum cu maşina, asigură-te că aceasta este disponibilă în respectiva perioadă, cu toate actele în regulă.

  1. Fă un traseu general pe zile. Ţi-ai dorit să vezi cum e să stai în iurtă în Mongolia sau să vezi moscheile turcoaz din Isfahan?... Include-le în traseu.

Sugestie: Încearcă să creezi un traseu circular (plecând din şi întorcându-te în acelaşi loc dacă zborul tău aterizează în şi decolează din acelaşi loc). Pentru a-ţi fructifica din plin timpul, cele mai bune soluţii ar fi călătoriile cu plecare vineri seară şi cu întoarcere sâmbătă sau duminică seară, săptămâna următoare. Ai avea cel puţin 8-9 zile de rupere a ritmului şi de relaxare psihică.
Părerea mea: Eu, una, ador aceste călătorii, când, pornind de la 5 zile, ajung la 9 prin alipirea de 2 weekenduri şi poate mai am norocul (sau planific astfel!) ca din cele 5 zile, 1 să fie sărbătoare naţională.  :D

  1. Rezervă spaţiile de cazare. Tot mai multe spaţii de cazare funcţionează într-un sistem similar cu cel al companiilor aeriene. Astfel, dacă rezervi din timp, vei avea parte de tarife mai bune.

Sugestie: Nu căuta doar numărul de stele într-o cazare. Optează, în schimb, pentru o experienţă autentică, în care chiar să interacţionezi cu oamenii locului şi să îţi împărtăşească o fărâmă din cultura lor.
Părerea mea: M-am convins de-a lungul timpului că este indicat să cheltuiesc cât mai puţin posibil pentru un spaţiu de cazare simplu, curat, dar cu personalitate şi într-o zonă cât mai apropiată de obiectivele de care sunt interesată şi ca banii rămaşi să îi investesc într-o activitate pe care nu o pot face altundeva pe Glob sau într-un suvenir deosebit, prin care să preiau din energia locului. Căci, haideţi să fim serioşi... Câţi dintre noi ţin minte cu lux de amănunte spaţiile de cazare din trecut sau câte dintre spaţiile de cazare merită ţinute minte? În acest sens, nu uit niciodată să verific ce spun şi alţi călători.    
 
  1. Rezervă locuri în cadrul activităţilor sportive/bilete la muzee/bilete la spectacole

Sugestie: Există sezoane de vârf şi, dacă alegi să călătoreşti atunci, este indicat să faci o rezervare din timp. Poţi găsi oferte foarte bune (multe dintre ele pentru Marea Britanie), abonându-te pe www.lastminute.com.     
Părerea mea: Mi-au folosit foarte mult rezervările online în Rusia, spre exemplu. Nu numai că nu am stat la coadă la Hermitage, dar preţul biletului plătit pentru „Spărgătorul de Nuci” la Mariinsky Teatr a fost mult mai mic online decât l-aş fi găsit la faţa locului, dacă l-aş mai fi găsit. 
Brasov, acasa
 
  1. Redactează un plan detaliat cu activităţile din fiecare zi.

Sugestie: Nu ar strica să faci o hartă şi să cercetezi restaurantele cu specific pe care îţi doreşti să le vizitezi.
Părerea mea: Pentru unele locaţii care nu prezintă o infrastructură turistică dezvoltată, va fi foarte greu să finalizezi acest pas. În acest caz, încearcă să ai un plan de rezervă şi, dacă şi acesta eşuează, să îţi păstrezi zâmbetul pe buze şi să acţionezi spontan. Poate dura săptămâni sau chiar luni, dar mergi până în pânzele albe, trimite e-mailurile necesare, dă telefoanele necesare (pentru că este foarte posibil să te coste mult mai mult la faţa locului) şi interesează-te de programul de funcţionare al diverselor atracţii. Ajustează planul general iniţial în funcţie de acesta. Este păcat să baţi atâta drum şi să rămâi dezamăgit. În plus, cine ştie când şi dacă te vei întoarce...  

  1. Rezervă bilete de transport şi/sau ocupă-te de închirierea unei maşini.

Sugestie: În cazurile în care este posibil, fă rezervările în prealabil online. S-ar putea să obţii tarife mai bune decât la faţa locului. În plus, ai siguranţa că eşti în posesia unui loc/unei maşini în perioade care pot fi aglomerate.   
Părerea mea: Fii cu ochii pe reţelele de socializare şi newsletter pentru diverse reduceri. În călătoria mea prin ţările baltice din 2010, am economisit peste 20 EUR profitând de nişte oferte Eurolines de pe Facebook. Închiriază o maşină atunci când eşti presat de timp şi când doreşti să ajungi în locaţii inaccesibile prin mijloacele de transport în comun. Compară preţurile pentru tipul de vehicul vizat înainte de a te decide asupra unei anumite companii.       

  1. Pune la punct ultimele detalii privind documentele şi articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte etc. necesare călătoriei, eventualele traduceri pe care trebuie să le faci, vaccinurile sau alte analize medicale pe care trebuie să le efectuezi, banii pe care trebuie să îi schimbi (dacă nu optezi pentru a-i extrage de pe card la destinaţie) şi nu uita de asigurările medicale!     

Sugestie: Nu lăsa aceste aspecte pe ultimul moment! Pot apărea blocaje şi situaţii neprevăzute în efectuarea tuturor acestor activităţi, care se pot prelungi până după data efectivă de începere a călătoriei tale. Doar nu vrei să pleci stresat la drum!...  
Părerea mea: Deoarece sunt o mare susţinătoare a turismului verde, de câteva călătorii încoace am evitat să îmi mai printez documentele necesare. Mi le salvez, în schimb pe e-book. Dacă îţi iei tableta, laptopul sau telefonul inteligent cu tine, poţi face la fel. Cu menţiunea că ar fi bine să îţi trimiţi o arhivă a tuturor acestor documente pe e-mailul personal. Nu toate călătoriile sunt o serie de evenimente plăcute, aşa că este bine să fii asigurat!             
   
Călătorii frumoase şi aventuroase! ;)

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.