Să vizităm „Gemenele”, Parcul Naţional Retezat

Anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, pe drumul dintre Batumi şi Zugdidi, am întâlnit un ceh (acelaşi amintit în postarea cu biletele de avion) care m-a intrigat şi m-a făcut să mă simt foarte mândră că sunt româncă spunându-mi că în Retezat i-a fost dat să vadă unele dintre cele mai frumoase privelişti din viaţa lui. Şi era umblat omu’ – din Svalbard şi până-n Noua Zeelandă. De ce m-a intrigat? Pentru că nu explorasem până atunci această zonă sălbatică a ţării mele. Iată însă că a venit şi acest moment, pentru că în luna mai voi porni într-o tură fotografică prin Parcul Naţional Retezat.
Deoarece Rezervaţia „Gemenele” mă fascina de o bună bucată de timp prin marmotele, caprele negre şi plantele endemice pe care le găzduieşte şi mă atrăgea prin sălbăticia desăvârşită care sunt convinsă că mă va întâmpina acolo, o zi îi va fi dedicată.
Informaţiile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de vizitare a Rezervaţiei „Gemenele” nu se găsesc cu prea multă uşurinţă, aşa că vă voi comunica în continuare paşii parcurşi de mine în acest sens:
  • Trimiteţi o cerere prin fax (la numărul 0216504010), în care să includeţi:
-          Numele complet al solicitantului (de dorit, responsabilul de grup – a se specifica în cadrul cererii), domiciliul, actul de identitate, profesia şi locul de muncă;
-          Numele membrilor grupului, domiciliul acestora, actele lor de identitate, profesia şi locul lor de muncă;
-          Motivul deplasării prin rezervaţie (fotografiere, turism, cercetare);
-          Traseul care va fi urmat în cadrul rezervaţiei;
-          Perioada pentru care se solicită autorizaţia.
  • Ar fi de dorit ca la finalul cererii să se precizeze că „s-au luat la cunoştinţă informaţiile privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”;
  • Cererea îi va fi adresată Preşedintelui Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.
 
Ţineţi seama că pătrunderea în rezervaţie fără această autorizaţie va fi imposibilă sau puteţi fi amendaţi. Luaţi în considerare şi faptul că pe cuprinsul rezervaţiei nu se permit camparea, focul, culegerea de plante sau animale, zgomotul şi abandonarea deşeurilor.

În acest moment, sunt în aşteptarea primirii autorizaţiei.
Promit să vă ţin la curent! 
/actualizare, 24.08.2024/

6 comments:

  1. Am primit autorizatia, pe traseul Gura Zlata - Gemenele - Saua Retezatului (1) - Poarta Bucurii (2) - Taul Zanoaga (3). Din cate am inteles din discutia cu serviciul de salvamont local, acest traseu nu este marcat, deci este posibil sa ne ratacim. Trecerea prin rezervatie este permisa o singura data. Voi reveni cu detalii la inceputul lui mai si va voi povesti cum a fost.

    ReplyDelete
  2. Unde pot gasi o harta a rezervatiei? pentru a preciza traseul in cerere trebuie sa stiu ce trasee sunt. Eu urmeaza sa ajung la sfarsitul lunii in zona, prima noapte cu cortul la lacul Bucura si de acolo a doua zi as vrea sa vizitez si faimoasa rezervatie...

    ReplyDelete
  3. Traseul ar fi unul singur acceptat de cei de la Academie (cel de mai sus: Gura Zlata - Gemenele - Saua Retezatului (1) - Poarta Bucurii (2) - Taul Zanoaga (3)). Harti nu prea sunt; eu m-am orientat dupa coordonatele GPS: http://alpinet.org/main/poteci/trackprofile_ro_t_profil-track-gps-cabana-pietrele--saua-retezat--rezervatia-gemenele--gura-zlata_id_299.html. Sper ca ti-am fost de folos!

    ReplyDelete
  4. P.S. Informatii actualizate (dupa vizitare) poti gasi si aici: http://mychessboardmygame.blogspot.ro/2013/05/project-retezat-oltenia.html.

    ReplyDelete
  5. Multumesc pentru informatii.
    se poate intra dinspre Lacul Bucura oare? sau trebuie inceput traseul neaparat din Gura Zlata? Trebuie sa mai consult harta sa vad ce trasee sunt in zona....

    ReplyDelete
  6. Cu multa placere! Din cate stiu eu, autorizatiile se pot verifica doar la intrarea dinspre Gura Zlata.

    ReplyDelete

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.