Ne descoperim ţara în 11 paşi

...care ne vor duce la est sau la vest, la nord sau la sud, înspre extrem sau confortabil, în funcţie de ce veţi alege voi. Pentru că, în final, noi ne scriem poveştile.
V-am spus vreodată despre Trover? Este aplicaţia mea preferată în ultima perioadă şi avea – anul trecut, cel puţin – un efect calmant neasemuit. Este o comunitate foarte prietenoasă de călători unde tocmai asta facem: postăm „descoperiri”. Locuri deosebite, cadre altfel, mâncăruri ciudate. Vă daţi seama ce călătorii inedite se pot construi pe baza a tot ceea ce se publică acolo? /de la 01.08.2020, nu va mai exista :-( - actualizare 29.07.2020/
Azi avem aici varianta mini, cu ce am strâns eu în ultimele şase luni prin plimbările mele din ţara noastră, care – chiar ieri am spus-o, în mijlocul unui periplu foarte sălbatic prin Transilvania –, nu încetează să mă uimească.

Cetatea Crizbav
E drept, drumul până la ea te trece printr-un mic şoc cultural, dar norii care se plimbă nestingheriţi când ajungi pe la 900 metri şi ocazionala ciută întâlnită îţi deschid apetitul pentru şi mai multă sălbăticie, într-un amestec cu iz de secol al XI-lea, de când parcă toate au stat în loc.
Cetatea Crizbav

Biserica Fortificată din Valea Viilor
Pasiunea mea pentru aceste edificii istorice ce şlefuiesc, până la urmă, istoria Transilvaniei nu (prea) cunoaşte margini. Cu toate acestea, încă mă las surprinsă. De această dată, impresionată chiar. Pentru că turul, practic, privat, la lăsarea întunericului, m-a făcut să descopăr acest loc, la care visez de mult, ca pe edificiul meu preferat de acest fel. Are ceva!
Valea Viilor

Satul Mălâncrav
Am luat drept semn faptul că târgul de turism din Braşov, din dimineaţa plecării înspre Mălâncrav, îi găzduia prezentarea atelierelor şi obiceiurilor. Am ajuns, într-un final, acolo, la un ritm molcom, ardelenesc, de trecere a timpului, la o aşezare interesantă şi dătătoare de inspiraţie prin privelişti şi la o linişte care te cuprinde, te pătrunde şi nu îţi mai dă pace.Malancrav

Confort neasemuit şi atenţie la detalii într-o izolare care toarce parcă note de trecut. Doream de ceva timp să descopăr acest loc, unde am găsit, până la urmă, pe lângă delicii culinare, o îmbinare duioasă cu natura, cu dealurile care chiar sunt verzi şi cu o căldură şi o apropiere care ne caracterizează ţărişoara.
Valea Verde

Dionysos
De mult nu am mâncat o salată grecească atât de apropiată ca gust de ceea ce serveam în Grecia. Baclavaua a fost şi ea de proporţii mari, foarte suculentă şi uşor de savurat. Totul, într-o atmosferă foarte veselă, de tavernă de la malul mării, readaptată la zgomotele unui oraş mare.
Dionysos, Ploiesti

O cafenea rămasă nedescoperită de mine până acum câteva zile. Este şic, cu preţuri şi bucate apetisante deopotrivă, şi emană un aer de bine, pe lângă sentimentul pe care îl ai, stând sub zidurile cetăţii, că ai face parte din ceva grandios.
Martini Habermann, Sighisoara

A fost a doua oară la „Heidi”, de această dată la un seminar Premium. Am fost întâmpinaţi cu aceeaşi căldură şi cu aceleaşi zâmbete mari. De această dată, am învăţat să facem şi praline. Şi am plecat foarte încărcaţi, atât cu energie pozitivă, cât şi cu mult dulce. De calitate.
Heidi Chocoworld, Bucuresti

Pentru cei care iubesc caii, este timpul să vă îndreptaţi într-acolo [dacă nu aţi făcut-o deja!]. Mi-a fost recomandat cu mare entuziasm, însă am fost şi mai impresionată când am simţit pe pielea mea profesionalismul şi atenţia cu care se desfăşoară activităţile de echitaţie acolo.
Dracula Danes, Danes

Un spaţiu care îţi dă senzaţii interesante – se poate parcurge pe toată lungimea ei şi... susurul apei, cu podurile peste ea, nu ştiu... te fac să te simţi într-o poveste cu gnomi şi cu elfi.
Pestera Bolii, Hunedoara

Telescaunul Parâng
Pentru mine a fost prima oară cu telescaunul. O „oară” lungă de vreo 25 minute, cu frig de mi-au îngheţat mâinile, dar ceva m-a ţinut alertă: frumuseţea a ceea ce se găsea în juru-mi şi faptul că o puteam admira cocoţată în jilţul mişcător.
Telescaun Parang, Hunedoara

Cu totul original; pare-se că este singurul muzeu de acest fel din Europa: primeşti explicaţii valoroase despre tradiţia de peste două sute de ani în pălării de paie a acestei zone, vezi pălăria de paie-gigant (certificată ca record) şi te afunzi în comparaţii dintre cum şi unde purtăm aceste articole împletite cu drag şi dăruire.
Muzeul Palariilor de Paie, Criseni

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.