Plajele din Capul Verde care mi-au tăiat răsuflarea

Au fost mult mai multe. Adevărul este că-s minunate, iar valurile sunt în multe părţi ale arhipelagului uriaşe. Devine o provocare să găseşti un loc de înot, însă căutarea merită.  

Acestea sunt plajele care m-au lăsat cu gura căscată, unde am trăit experienţe diverse, pe care nu le voi uita niciodată (în mod surprinzător, aşa mi-au plăcut, grupate pe următoarele insule)—

 

Santiago

Am ales să explorăm insula Santiago, pe care se găseşte capitala Praia, doar pentru această Praia do Tarrafal (am descoperit apoi că sunt atât de multe de făcut… încât a devenit insula mea preferată din Capul Verde).

Cum am ajuns acolo? În Tarrafal se ajunge pe un drum sinuos şi foarte spectaculos, de o oră şi jumătate, din Praia. Prin Tarrafal se circulă foarte lesne pe jos.

 

Ponta d'Atum

Se poate intra în King Fisher Village fără probleme, apoi coborî stânca pe scările modelate. Se stă la soare pe stânci şi pietre, nu este o plajă în adevăratul sens al cuvântului, ci locul unde poţi înota în voie (curenţii şi valurile nu se simt).

Cel mai fain element (în afara săriturilor localnicilor de pe stânci şi exploratul peşterilor acvatice alături de cei ce le cunosc) este vizibilitatea. Se pot urmări animaluţele în voie. Este un loc special. Şi ce apus de soare poţi prinde aici!...

Ponta d'Atum, Tarrafal, Santiago; Capul Verde

  

Praia do Tarrafal

Un loc plin de viaţă! Copii jucându-se în nisip, femei vânzând nuci de cocos, pescari cântărindu-şi munca zilei, tineri jucând fotbal pe plajă şi hidrobiciclete în larg. Cei care ne-au închiriat-o ne-au spus că sunt mult mai populare decât caiacele.

Valurile sunt uşor de navigat şi golful este ferit de curenţi periculoşi. Iar priveliştea dinspre larg este nepreţuită.

Scena de pe Praia do Tarrafal, Tarrafal, Santiago; Capul Verde

 

Sal

Dacă alegeţi să vizitaţi Sal pentru a vă face o idee despre Capul Verde, nu veţi reuşi. Sal a fost printre insulele ce mi-au plăcut cel mai puţin – cu siguranţă a fost cea mai comercială.

Cu toate acestea, este renumită pentru plaje. Iar acestea sunt cele mai potrivite pentru practicanţii de kitesurfing (din noiembrie până în mai). Pe Sal nu am avut maşină, dar se pot închiria scutere şi biciclete, noi ajungând la următoarele două plaje cu acest ultim mijloc de transport.

 

Ponta Preta

…locul meu preferat de pe Sal! Minunat în cazul surferilor experimentaţi (este periculoasă din cauza stâncilor)! Am stat şi m-am holbat la valuri multe-multe minute. M-a liniştit!

Ponta Preta, Sal; Capul Verde

 

Bikini Beach

Proprietarul restaurantului foarte cochet de la capătul pontonului a îndiguit zona, astfel că se poate înota cu uşurinţă şi fără emoţii. Gazda noastră de pe insulă ne-a recomandat acest loc pentru snorkelling şi a avut mare dreptate!

Bikini Beach, Sal; Capul Verde

 

Boavista

Măcar 2 zile, aş recomanda închirierea unei maşini (musai 4X4 pentru relieful deşertic şi accidentat al insulei) pentru a ajunge în multe locuri faine.

 

Boca Beach

Este parte a Praia de Santa Mónica, una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut vreodată! (dar şi periculoase – un om aproape că s-a înecat acolo pe durata vizitei noastre; sunt curenţi de retur, aşa că nu vă îndepărtaţi prea tare de ţărm; dacă vă ia, totuşi, apa, înotaţi paralel cu ţărmul şi încercaţi să ieşiţi la mal unde valurile sunt mai blânde)

Pentru a ajunge la Boca Beach, se urmează drumul spre Praia de Santa Mónica, apoi zărindu-se un semn spre dreapta. Se trece prin porţiuni de nisip, apă dulce, altele – nedefinite; la final, se ajunge la cel mai spectaculos restaurant pe plajă pe care l-am văzut eu. Nu necesită rezervare şi au nişte caipirinhas...

Boca Beach, Boavista; Capul Verde

 

Santo Antão

La 40 de minute pe mare de São Vicente se găseşte poate cea mai spectaculoasă insulă din arhipelag (spun „poate” pentru că nu am poposit decât pe 5 dintre cele 9 insule mari). Ţărmul stâncos dă naştere la valuri-gigant, făcând totodată aproape imposibil înotul.

Transportul în comun este foarte bine organizat şi, oricum, se merge foarte mult pe jos pentru că e-un munte, parcă, toată insula! Mare mi-a fost, astfel, mirarea că am găsit—

 

Praia dos Curraletes

Liniştită, cu apă limpede şi ţărmul negru. O frumuseţe!

Acolo s-a petrecut ultima baie din Capul Verde şi uite că a rămas memorabilă! La final, am primit un cadou frumos de la Univers, când mai mulţi francezi tare amabili ne-au dus gratuit cei 3km până la terminalul de feriboturi din Porto Novo cu microbuzul închiriat de ei.

Praia dos Curraletes, Santo Antão; Capul Verde

 

Dacă ajungeţi în această bucată de Africa, sper să vă bucuraţi la fel de mult de apă şi de zilele care-s, aproape fără excepţie, pline de soare!

No comments:

© Olivia-Petra Coman, 2019 | Photographer: © Marcel Bancila. Powered by Blogger.