Redescoperind Maramu
Urma să fie a patra oară a mea şi a lui Marcel acolo. Avuseserăm parte de o primăvară cu iz de iarnă, un început de vară şi o primăvară strălucitoare (şi capricioasă, în acelaşi timp). Şi, acum, o călătorie de iarnă, ivită parcă de nicăieri... şi începută c-un curcubeu ce părea să aducă veşti bune pentru anul ce sta să înceapă în doar câteva ore.
Premiere?
Drumul de la Bogdan-Vodă, prin Botiza, la Groşii Ţibleşului
Cine ştia că-i atât de fotogenic şi spectaculos şi că pe la jumătatea lui vom fi avut drept musafiri fulgi deşi de zăpadă? L-am pus pe lista „Musai să revenim”, zona merită studiată şi explorată.
Muzeul Florean
Iubesc experienţele ieşite din tipar. Aşadar, când am citit despre acest muzeu în aer liber, am zis că nu îl putem rata (aşa că a fost bine să urmăm „indicatorul” gânditor dintre Rogoz şi Baia Mare, şi nu aplicaţia). Se conduce lejer, ba chiar am văzut ciute şi, într-adevăr, operelor din piatră li se pot conferi varii interpretări.
Prima tură de snowboard pe nocturnă
La Cavnic. Am mai prins doar o oră de la 18 la 19 (preţ: 30 lei). Ziua fusese foarte aglomerat şi amânaserăm cât putuserăm. Pârtia este faină, cu toate că pe seară se lasă un pic frigul şi am dat de nişte porţiuni de gheaţă, trăgând nişte căzături pe cinste. Însă magia nocturnei şi a urcărilor pe telescaun punctase bine de tot în sufletele noastre.
Bisericile de lemn
Am văzut atât de multe, fiecare cu farmecul său, cu câte-un element care le diferenţiază vrând-nevrând... însă mi-am dorit foarte mult să le vizitez pe cele din...
Rogoz
Masa moşilor ne-a impresionat chiar şi pe ploaia aceea măruntă. Încă din faţa bisericii de secol XVII am schimbat saluturi cu localnicii, urându-ne „La mulţi ani”.
Deseşti
Poate că povestea din moşi legată de piatra de temelie a bisericii, la reconstrucţie, nu este doar o poveste. Locul unde se găseşte este atât de plin de lumină încât nu pare întâmplător ales.
Plopiş
Am fost întâmpinaţi la ceas de seară de fetele din sat.
„Ce biserică frumoasă aveţi!”
„Aţi văzut-o şi pe cealaltă?”
Şi, cum coborau dealul, pe dalele acelea de piatră, am prins şi noi poftă de umblat. Ne-am potolit-o în lumina aceea roşiatică, întorcând capul din când în când după biserica aflată-n reconstrucţie.
Am dormit bine
Ea a fost catalizatorul drumului nostru către Maramureş. Nouă şi totuşi veche, frumoasă prin decoraţiuni, căldura gazdelor şi... plimbările pe deal sunt dătătoare de privelişti de poveste.
Am mâncat bine
Am fost primiţi cu atât de multă ospitalitate, cu toate că toţi ai casei erau obosiţi. Pâinea şi smântâna şi papanaşii... aveau toate un gust din acela plin, de bucate de casă, pregătite cu drag.
Am revăzut
Baia Mare, în straie de sărbătoare
Drumurile noastre prin capitala Maramureşului fuseseră în grabă. Ne-a picat bine să colindăm oraşul alene, admirând una dintre cele mai frumoase poveşti de iarnă puse în scenă în centru. O cină, un vin fiert...
Mănăstirea de pe deal din Ieud
Pentru mine, se prea poate să nu fie niciun loc maramureşean mai aproape de suflet decât această biserică. Cea mai veche din Maramureş. Mă reîntorc de fiecare dată cu acelaşi dor, îi mângâi pereţii de lemn şi îmi amintesc de mirosul de săpun de casă pe care l-am simţit prima oară când am urcat spre ea. Anii au trecut, liniştea-i neschimbată.
Surpriza de pe drumul de întoarcere
Magazinul şi muzeul Virginiei Linul
Din Salva. „Ne putem întoarce, te rog?” Şi aşa am intrat în universul creatoarei populare şi a meşterilor cu care colaborează. Şi şi-a făcut loc în bagaj o pereche de opinci. Iar Marcel mi-a făcut cadou o ie de care m-am îndrăgostit de cum am văzut-o pe umeraş. La final, am vizitat şi muzeul plin de culori şi iz de tradiţii păstrate.
Poate că, după un an greu, pleci la o depărtare de 6 ore ca să te rupi de tot. Însă Maramureşul, chiar şi când te aştepţi să îţi dea mult, te surprinde cu şi mai mult!
Dincolo de costume tradiţionale, regionalisme, cergi şi genţi din lână bogată, stau omenia, răbdarea şi zâmbetul cu care drumeţul este poftit.
Cam cum spune Marcel, că toate călătoriile prin Maramu ne-au ieşit tare bine! ♥
No comments: